מחלת כליה כרונית בחתולים – הסימנים ודרכי הטיפול

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה 

פגיעה בתפקוד הכליות משפיעה במידה רבה על חיי חתולים, אבל בעזרת טיפול רפואי צמוד ותזונה מתאימה, תוכלו לעזור לחתול שלכם ליהנות מאיכות חיים גבוהה  

לכליות תפקידים רבים וחשובים בגוף, הכוללים פינוי חומרי פסולת מהדם, שמירה על לחץ הדם ועל תכולת מים תקינה, איזון מלחים ועוד. חתולים עלולים לסבול מפגיעה בתפקוד הכליות, כתוצאה ממחלת כליות כרונית (CKD). מדובר במחלה שנפוצה יותר בקרב חתולים מבוגרים, ולרוב מתפתחת בהדרגה לאורך מספר חודשים או אפילו שנים. 

בשלבי המחלה הראשונים, אזורי הכליה שאינם פגועים יפצו על הפער ויעבדו קשה יותר, אלא שלאורך הזמן הפגיעה תלך ותחמיר. גורמים אפשריים למחלה כוללים בין היתר מחלות גנטיות או זיהום ואבנים בדרכי השתן העליונות. ברוב המקרים, האבחון יגיע רק בשלב בו כבר נגרם נזק בלתי הפיך לכליות. בשלב הזה יידרש מעקב וטרינרי צמוד, ותמיכה באמצעות תרופות והזנה מתאימה. 
 

מהם הסימנים למחלת כליה כרונית?

•    עלייה בכמויות שתייה ובמתן שתן – כתוצאה מהפגיעה, הכליות אינן מצליחות לרכז את השתן ולכן תחול עלייה בכמויות השתן של החתול. כפיצוי על אובדן המים הרבים, החתול ישתה יותר מבדרך כלל. 
•    ירידת בתאבון ובמשקל, לצד הקאות – בשל חוסר יכולת לפנות חומרי פסולת שונים מהגוף, הריכוז שלהם בדם יעלה. כתוצאה מכך, החתול יסבול מתחושת בחילה, תאבונו יירד וייתכנו גם הקאות. 
•    ירידה בערנות – ההרגשה הכללית הירודה, תוביל לירידה ברמות האנרגיה והפעלתנות של החתול.

חשוב לציין שהסימנים המוזכרים עלולים להופיע לא רק במצב של מחלות כליה אלא גם במצבים רפואיים נוספים. כדי לקבל אבחון ודאי, חשוב לפנות לבדיקה וטרינרית. 
 

כיצד מאבחנים מחלת כליה כרונית?

אבחון מחלת כליה כרונית מתבסס על סימנים שהחתול סובל מהם, בדיקות דם ושתן ואמצעי הדמיה. בדיקות המעבדה יציגו עלייה בחומרי פסולת מסוג אוריאה וקראטינין בדם של החתול. בדיקת השתן תראה על ירידה ביכולת שלו לרכז שתן, ותהווה דרך לאבחן זיהום או אובדן מוגבר של חלבון לשתן. באמצעי הדמיה כמו אולטרסאונד, ניתן יהיה להעריך את המבנה, הגודל ומרקם הכליות. 

כיצד ניתן לטפל במחלת כליה כרונית?

למרות שברוב המקרים לא ניתן להחלים לחלוטין ממחלה כליה כרונית, בעזרת טיפול רפואי ומזון ייעודי אפשר להאט את קצב התפתחותה ולהקנות איכות חיים טובה לחתול. 
•    הווטרינר ירשום לחתול תרופות המיועדות לטיפול בסיבוכים הנובעים מהעדר תפקוד כלייתי תקין, בהתאם לסימנים מהם הוא סובל. 
•    כדי לשמור מהתייבשות כתוצאה ממתן שתן רב, מומלץ לפקח על צריכת המים של החתול ולוודא שהוא שותה מספיק. בנוסף, מומלץ גם להעביר אותו למזון ייעודי המותאם למחלות כליה כרונית.
 

איזה מזון מתאים למחלות כליה כרוניות?

ממצאי מחקרים שונים העלו כי מזונות המותאמים למחלת כליה כרונית בשלביה המתקדמים, יביאו להארכת חיים ולשמירה על מצבו הגופני של החתול. מזונות ייעודיים צריכים להכיל רמות נמוכות של חלבון קל לעיכול (להורדת ייצור חומרי פסולת), רמות זרחן מופחתות וחומצות שומן בעלות  תכונות אנטי דלקתיות. 

מומלץ להציע לחתול את המזון החדש בצורה הדרגתית, על מנת לאפשר הסתגלות איטית לטעם ולמרקם החדשים. ערבבו מעט מהמזון החדש עם המזון הקודם, תוך העלאה הדרגתית של היחס ביניהם לאורך 14 ימים לפחות – עד למעבר מלא למזון החדש. אצל חתולים מסוימים תקופת ההסתגלות יכולה להתארך לאזור 4-6 שבועות. אם החתול שלכם מורגל במזון רטוב והמזון החדש הוא יבש, ניתן להרטיב אותו במעט מים חמימים כדי לתרום לריכוך שלו. 

NF מסדרת PURINA PROLAN VETERINARY DIETS הוא מזון בעל טעימות גבוהה המותאם במיוחד לחתולים הסובלים מירידת תפקוד כלייתי. המזון כולל רמות פוספט נמוכות, חלבון קל לעיכול ברמות מופחתות, חומצות שומן מסוג אומגה 3 וויטמיני B. כדי להתאים להעדפה האישית של כל חתול, תוכלו למצוא את NF גם כמזון יבש וגם כמזון רטוב. כך שהמעבר של החתול למזון החדש יהיה קל, נוח וטעים במיוחד.