מדריך תזונה לגורים: חלק א' – מה, למה וכמה?
הגור החדש שלכם אולי נראה קטן וחסר אונים, אך תוך תקופה קצרה של בין 12 ל-24 חודשים הוא יהפוך לכלב בוגר. לשלב הראשון בחייו של הכלב השפעה משמעותית על המשך חייו. הגוף והמוח שלו מתפתחים בקצב מהיר, והוא גדל ממש לנגד עינינו. השילוב הזה יחד עם הסקרנות והרצון הטבעי שלו לחקור את העולם, גורמים לו לצרוך עד פי שתיים קלוריות מכלב בוגר(!) זה הזמן שלכם לעזור לגור לסגל הרגלי אכילה בריאים, עם מזון מותאם שיאפשר לו להגיע לבגרות בבריאות מיטבית.
כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית, לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה
מה גורים אוכלים?
המזון המתאים ביותר לגור שנמצא בשלבי גדילה והתפתחות הוא מזון גורים ייעודי. מזון שכזה מכיל את כל הדרוש לגדילה בריאה, תכולתו מותאמת לצרכים התזונתיים של הגור והוא מלא ומאוזן. על אף הפיתוי, וידוע עד כמה גורים עשויים להיות משכנעים, מומלץ מאוד להימנע מהאכלת הגור בשאריות מזון ביתי. שאריות כאלה עלולות לפגוע בבריאותו, להקנות לו הרגלי אכילה מזיקים ובמקרים מסוימים גם להביא להשמנת יתר לא רצויה. את מזון הגורים המוצק ניתן להתחיל להציע לגור יונק מגיל שנע בין 6 ל-8 שבועות, בצורה הדרגתית ובכמויות עולות.
מה מכיל מזון גורים איכותי?
• צפיפות קלורית גבוהה יותר מאשר במזון בוגרים, בשל דרישות אנרגטיות גבוהות יותר.
• כמויות חלבון גבוהות יותר מאשר במזון בוגרים, להתפתחות תקינה של איברים ושרירים.
• רכיבים מזינים כמו סידן, ברזל וויטמיןD , בכמות המותאמת להתפתחות תקינה של עצמות ושיניים.
• גודל כופתיות קטן, להתאמה מושלמת לפיו של הגור.
את המעבר למזון החדש חשוב לעשות בצורה הדרגתית לאורך 10 ימים, במהלכם מעלים בהדרגה את כמות המזון החדש ומורידים את כמות המזון הקודם. מטרת התהליך היא לאפשר למערכת העיכול של הגור להסתגל למזון החדש, ולמנוע כאבי בטן או שינויים ביציאות.
מהי כמות ההאכלה המומלצת לגור?
גורים נוטים לעתים לאכול במהירות ולסיים כל כמות שתוגש להם. כדי למנוע אכילת יתר מהירה וכאבי בטן נלווים אפשריים, מומלץ לתת לגור ארוחות קטנות בתדירות גבוהה. אלה ההמלצות לגבי תדירות האכלה בטווחי גיל שונים:
• מתחילת הצעת מזון מוצק ועד לגמילה מלאה – 4 עד 6 ארוחות ביום
• מגיל 2-3 חודשים – 4 ארוחות ביום
• מגיל 4-6 חודשים – 2 עד 3 ארוחות ביום
• מגיל 6 חודשים – 2 ארוחות ביום (תלוי גזע)
כמות ההאכלה היומית המומלצת מצוינת על גבי אריזת המזון, אולם יש להתאימה פרטנית לכל גור בהתאם לגילו, גודלו, מצבו הגופני ורמת הפעילות שלו. חשוב להימנע מהאכלת יתר של הגור כדי לא להוביל לעודף משקל, אך במקביל גם לוודא כי הכמות ההזנה מספקת את כל הצרכים האנרגטיים היומיים שלו. אם אינכם בטוחים, מומלץ להיוועץ עם הווטרינר לגבי כמות המזון הנכונה שמתאימה לגור שלכם. הוא יוכל לייעץ לכם בהתבסס על מדדי קצב הגדילה, משקל הגוף והמצב הגופני של הגור.
איך בוחרים במזון שילווה את הגור שלכם, מה אסור לגורים לאכול ומתי הגיע הזמן לעבור למזון בוגרים? כל התשובות בחלק השני של מדריך התזונה.