חיסונים לחתולים – הכירו את פנקס החיסונים של החתול
אחד מהדברים החשובים שיש לעשות לאחר אימוץ חתול חדש הוא הגעה לביקור ראשון אצל הוטרינר. במהלך הביקור, הוטרינר יבדוק את החבר החדש שלכם, ולאחר מכן ימליץ על תכנית החיסונים המותאמת לו לפי גילו. חשוב שתגיעו עם מידע בנוגע לחיסונים שהוא קיבל, אם היו כאלה. הוטרינר ינחה אתכם מה לעשות במקרה בו המידע הזה לא זמין. לצורך מעקב אחר החיסונים שהחתול צפוי לעבור, תקבלו מהווטרינר פנקס חיסונים מיוחד עבורו. בפנקס תוכלו למצוא את כל המידע אודות התאריכים והחיסונים שניתנו לו ואת אלה שהוא צפוי לקבל בעתיד. שמרו אותו, והקפידו להגיע לחיסוני ההמשך בזמן.
חיסונים לגורי חתולים
חתולים צעירים מאוד מקבלים נוגדנים כאשר הם יונקים מאמם. סדרות החיסונים הראשוניות של חתולים גורים מתחילות כאשר החתול מגיע לגיל שישה שבועות, וחיסונים נוספים נדרשים בהמשך. בגיל שישה שבועות יקבל הגור חיסון מרובע או משולש ראשון, ובגיל עשרה שבועות את החיסון השני.
חיסונים לחתולים בוגרים
חתולים בוגרים יקבלו חיסון מרובע או משולש אחת לשנה.
כל מה שצריך לדעת על החיסון המרובע והמשולש לחתולים
חיסונים אלה, כפי שניתן ללמוד משמותיהם, מיועדים להגן על החתול מפני מספר מחלות:
- קליצי – וירוס שגורם לדלקות בדרכי הנשימה ומוביל לפצעים בחלל הפה ולשיעול.
- חתלתלת – וירוס שגורם לשלשול דמי והקאה, פוגע באיברים בהם המעי הדק והטחול ועלול להוביל למוות בקרב חתולים שחולים בו.
- כלמידופילה – חיידק שגורם לדלקות בדרכי הנשימה ודלקות עיניים. החיסון המשולש אינו כולל את החיסון נגד חיידק זה.
- רינו-טרכיאיטיס – וירוס הרפס שפוגע בדרכי הנשימה וגורם להפרשות ולדלקות עיניים.
טיפולים חשובים נוספים לחתולים
- כדורים נגד תולעים לחתולים – חתולים מקבלים טיפול נגד תולעי מעיים בהתאם לצורך באמצעות כדורים מתאימים.
- טיפול נגד פרעושים – טיפול נגד פרעושים ניתן באמצעות אמפולות. אמפולה היא שפורפרת המכילה נוזל שיש למרוח על עורפו של החתול, בנקודה בה לא יוכל ללקק אותו. סוג האמפולה תלוי במשקל החתול.
- חיסון נגד כלבת – כלבים במדינת ישראל מחויבים לעבור חיסונים נגד כלבת באופן שוטף. חתולים אינם מחויבים בכך, אבל אם החתול שלכם יוצא מהבית לטיולים מומלץ לשקול לחסן אותו. מחלת הכלבת היא מחלה קטלנית שמועברת בדרך כלל בנשיכות וחשיפה לרוק של בעל חיים נגוע, ואין לדעת אילו בעלי חיים החתול שלכם יפגוש.
כמה מילים על FIV (כשל חיסוני אצל חתולים)
נגיף הכשל החיסוני בחתולים, שיש המכנים אותו "איידס חתולים", עלול לעבור בין חתולים כאשר הם נושכים זה את זה. בין אם דרך מגע מיני ובין אם במהלך מאבקים בין זכרים. לא קיים חיסון נגד הווירוס, אבל חתולים בריאים, מסורסים ומעוקרים שאינם יוצאים מהבית לא יידבקו בו. אם אימצתם חתול חדש ולא ידועה לכם ההיסטוריה הרפואית שלו, כדאי לבצע בדיקה במרפאה כדי לוודא שהוא בריא. מאחר שחתולים מסורסים ומעוקרים לא מעבירים את הווירוס האחד לשני, תוכלו לגדל חתול שאובחן כבעל FIV חיובי לצד שאר חתולי הבית.
האם צריך לחסן חתול שנמצא רק בבית?
החתול שלכם מביט בבוז בכל דייר שמעדיף לעזוב את הבית? בעלי חתולי בית חושבים לעתים שאין צורך לחסן חתול שלא יוצא החוצה, אבל מדובר בטעות. חשוב לחסן את החתול שלכם גם אם הוא איננו יוצא מהבית, בייחוד כשמדובר בגור בשנתו הראשונה, כדי לוודא שהוא זוכה להגנה חיסונית ראויה.
מומלץ להתייעץ עם הוטרינר שלכם, אך ככלל חשוב לדעת שגם חתולי בית יכולים להידבק במחלות שונות: אם אתם לוקחים חתולים לאומנה, חתול הבית עלול להידבק ישירות מהם. גם אתם יכולים להעביר טפילים או פרעושים על גבי סוליית הנעליים, התיק או הבגדים. החתול הסקרן יכול להתחכך בכל אלה, ללקק אותם וכך להידבק בעצמו. לבסוף, גם חתול בית יכול להגיע החוצה – מרצונו או שבניגוד אליו. אם החתול בורח מהבית מסקרנות או כתוצאה מבהלה, הוא עלול להיחשף למחלות שגופו אינו מחוסן נגדן.