מחלות דרכי השתן התחתונות בחתולים: תמרורי אזהרה שאסור לפספס
אם יש מטלה אחת שרוב בעלי החתולים היו מוותרים עליה בשמחה, מדובר כנראה על ניקוי ארגז החול. ועם זאת, מעקב אחר תדירות השימוש בארגז ותשומת לב לשינויים ביציאות, יכולים לעזור לכם להיות ערים למצבים שמחייבים פנייה לווטרינר. קיימות מספר מחלות שעלולות להוביל לפגיעה בשלפוחית השתן בחתולים, כאשר אצל זכרים הן אפילו עשויות להביא לחסימת השופכה – ולמצב מסכן חיים עקב חוסר יכולת לתת שתן.
מסיבה זו, היכרות עם הסימנים למחלות דרכי שתן התחתונות והגורמים להן היא מידע חיוני למי שמגדל חתולים. לצד כל מה שחשוב לדעת בנושא, תמצאו בסעיפים הבאים גם פירוט אודות אופן הטיפול והתמיכה התזונתית המתאימה.
אילו סוגי מחלות דרכי שתן עיקריות נפוצות בחתולים?
• דלקת סטרילית בשלפוחית השתן (FIC) – דלקת סטרילית בדופן שלפוחית השתן היא הסיבה הנפוצה ביותר למחלה בדרכי השתן התחתונות בחתולים. הגורמים להתפתחות הדלקת אינם ברורים לחלוטין, אולם בין התורמים להתפתחותה נמצאים ככל הנראה מצבי לחץ, שתן מרוכז ופגיעה בשלמות דופן השלפוחית. למרות שהדלקת תתכן הן בנקבות והן בזכרים, הזכרים חשופים יותר לחסימת השופכה כתוצאה מהדלקת.
• קריסטלים בדרכי השתן – קריסטלים מסוגים שונים עשויים להתפתח בדרכי השתן של חתולים, כשהנפוצים ביותר הם קריסטלי סטרוויט וקריסטלי קלציום אוקסלט. הקריסטלים מביאים לדלקת בדופן השלפוחית ואף לחסימת השופכה.
• אבנים בשלפוחית – אבני שלפוחית פחות נפוצות בחתולים, והן עשויות לגרום לתסמינים דומים לדלקת סטרילית. אבנים קטנות עלולות לעבור לשופכה ולגרום לחסימתה.
• זיהום חיידקי – זיהומים חיידקיים שגורמים לדלקות בשתן אינם נפוצים אצל חתולים, ועשויים להופיע אצל הסובלים ממחלות רקע כמו סוכרת ומחלת כליה כרונית.
מהם הסימנים לכך שהחתול עשוי לסבול מדלקת בדרכי השתן התחתונות (FLUTD)?
כמו שכבר ציינו, חשוב לגלות ערנות כלפי תדירות הפעמים שהחתול משתמש בארגז ואופן השימוש שלו. אלה כמה מהסימנים המעידים על כך שעשויה להיות בעיה:
• החתול נכנס אל ארגז הצרכים יותר מהרגיל
• נראה שהחתול מתאמץ לתת שתן אך לא מצליח
• החתול מיילל בכניסה לארגז החול ובמהלך השהות בו (סימן אפשרי לכאב בעת מתן שתן)
• ליקוק מוגבר וחריג של איבר המין
• שתן דמי
• מתן כמות קטנה או חוסר במתן שתן
כיוון שדלקת בדרכי השתן התחתונות יכולה להפוך במהירות למצב מסכן חיים, בעיקר בחתולים זכרים, אם מופיע אחד מהסימנים שהוזכרו ברשימה – יש לפנות מיד אל הווטרינר לצורך קבלת טיפול.
אבחון וטיפול
אבחון מחלה בדרכי השתן התחתונות מתבסס על סימנים קליניים, בדיקת שתן ובדיקות דם, ולעתים אף הדמייה (צילום או אולטרסאונד) של דרכי השתן התחתונות. הבדיקות הללו יעזרו לווטרינר לאבחן את הגורם למחלה, במטרה לקבוע אם מדובר בדלקת סטרילית, קריסטלים, זיהום או אבנים.
הטיפול עצמו, בייחוד אם מדובר בדלקת כרונית של השלפוחית, דורש זמן וסבלנות. עם זאת, בעזרת טיפול רפואי נכון ושינויים תזונתיים מתאימים, רוב החתולים הסובלים מהמחלה ימשיכו בחיים בריאים וארוכים.
הטיפול בדלקת סטרילית למשל, כולל תרופות, משככי כאבים ושינויים באורח החיים שמטרתם הפחתת לחצים והעלאת כמות צריכת המים שהחתול שותה. בנוסף, יומלץ על שינוי תזונתי ומעבר למזון ייעודי שיעזור בתמיכה בדרכי השתן התחתונות ובהפחתת חזרה של הדלקת. גם במקרה של קריסטלים בשתן יותאם שינוי תזונתי, בהתאם לסוג הקריסטלים שנמצאו.
חוויית הטעם שחתולים אוהבים בגרסה שמותאמת למצבם
שינוי תזונתי לא מתקבל בברכה על ידי כל חתול, בייחוד בתקופה רגישה בה הוא מתמודד עם בעיה רפואית. UR מסדרת PURINA PROLAN VETERINARY DIETS הוא מזון ייעודי וטעים לחתולים, המטפל במגוון מחלות דרכי השתן התחתונות שנפוצות אצלם. מדובר במזון שמיועד להמסת קריסטלי ואבני סטרוויט, ובנוסף גם מניעת היווצרות קריסטלי סטרוויט וקלציום אוקסלט. כמו כן הוא מעודד צריכת מים לקבלת שתן מהול, המסייע להפחתת הסיכוי לחזרה של דלקת סטרילית בשלפוחית, וחומצות שומן מסוג אומגה 3 המסייעות אף הן בהפחתת דלקתיות בדופן השלפוחית.