כלב תוקפני: איך למנוע התנהגות תוקפנית אצל כלבים

נהימות, חשיפת שיניים ונשיכות, הן תופעות נפוצות של כלב תוקפני שחשוב למנוע אותן. כך תתחילו בעבודה המשותפת.

אין עוררין על המשפט ש"הכלב הוא חברו הטוב ביותר של האדם". מדובר בחיה שאוהבת אותנו ללא תנאים, מבינה אותנו ללא מילים ותמיד שמחה לבלות בחברתנו. כתוצאה מכך, רבים אינם מוכנים למצב בו הכלב החדש או הדייר הוותיק נוהם, נובח או נושך. התנהגות  כלב תוקפני היא בעיה רצינית שבעלי כלבים רבים מתמודדים איתה, כך שאם אתם נתקלים בה – אתם לא לבד. השקיע מאמצים, זמן וסבלנות רבה כדי למנוע ולטפל בו. 

אילוף כלבים תוקפניים הוא תהליך שחשוב להקפיד עליו. לא מדובר במצב שניתן "לרפא" ברגע. הוא מצריך הבנה מעמיקה של הגורמים והסיבות ומוכנות לעבודה קשה וסבלנית.

זיהוי תוקפנות אצל כלבים 

כלב תוקפני נוטה לנהום, לנבוח, לחשוף שיניים או לנשוך, לעתים תוך מבט חודר בעיניו של הצד השני או שינוי בתנוחות הגוף. אם הגעתם למצב שבו אתם חושבים פעמיים לפני הפגשת הכלב עם כלבים אחרים, הוצאתו לגינת המשחקים או לקיחת קערת המזון שלו, אתם ודאי מבינים שמדובר בהתנהגות לא תקינה שדורשת תגובה מהירה ומקצועית. או במילים אחרות תהליך אילוף כלבים תוקפניים.

מה גורם לתופעת כלב תוקפני?

חלק מהכלבים נוהמים כאשר מישהו מתקרב אליהם בזמן שהם אוכלים או משחקים. אחרים חושפים שיניים מול ילדים או זרים. טיפול בבעיה מהשורש, מצריך הבנה של הסיבות שעומדות מאחורי ההתנהגות. כלבים עשויים לנהוג בתוקפנות פשוט כי הם מפחדים. הפחד יכול להתקשר לחוויה שלילית מהעבר או להיעדר חשיפה מספקת לגורם המפחיד (ילדים, זרים או כלבים נוספים). אחרים יגלו תוקפנות כאשר הם מתוסכלים ש"לא מבינים" אותם, ויש כאלה שמעוניינים להפגין רכושנות כלפי האוכל או המשחקים שלהם.  

אלה השאלות שחשוב שתענו עליהן: 

  • האם הכלב מגלה תוקפנות באופן קבוע באירועים מסוימים או שנעשה כזה לפתע? 
  • מתי התוקפנות באה לידי ביטוי: האם הכלב תוקף בשעת משחק? האם הוא תוקף כשאתם נותנים לו אוכל? האם הוא תוקף בתגובה להתרחשות אחרת?  

לאחר שאבחנתם את הסיבות האפשריות להתנהגות של כלב תוקפני, מצאו את דרך הטיפול שמתאימה למצבו: 

1. פנו לווטרינר – שללו אפשרות לתוקפנות של כלבכם כתוצאה מבעיה רפואית או כאב 
ייעוץ וטרינרי נחוץ במקרים בהם מדובר בכלבים בעלי מזג טוב שמתחילים לפתע להפגין סימני תוקפנות. במצבים כאלה, ייתכן שהכלב סובל מכאב או ממחלה. הווטרינר יבדוק את כלבכם, ויוכל לשלול או לאשר בעיות רפואיות שונות.  
וטרינר יוכל לעזור גם כאשר התוקפנות היא תוצר של חרדה קשה. ישנן תרופות טבעיות וכדורים שמיועדים לכלבים חרדתיים, ואם זה המצב – חשוב לאבחן ולטפל בו למען בריאותו של הכלב והסובבים אותו. 

2. שקלו סירוס/ עיקור 
סירוס כלבים הוא פעולה מומלצת שיכולה להגן על הכלב מבחינה רפואית, למנוע הריונות וגם להפחית צורות התנהגות אלימות. חלק מהזכרים הלא מסורסים עלולים לפתח תוקפנות על רקע דומיננטי, שיכולה לבוא לידי ביטוי מול הבעלים ומול חיות מחמד אחרות. כלבים כאלה יציקו לכלבי הבית החלשים יותר וישתלטו עם האוכל ועל הצעצועים. בהתנהלותם מול בני אדם הם עלולים לנהום ולתקוף כשיאלצו אותם לבצע פעולה מסוימת, כמו לפנות מקום על המיטה.  

3. הימנעו ממצבים שמעודדים תוקפנות אצל הכלב 
אם הבחנתם בכך שהכלב נוהם על קערת האוכל או על הצעצועים, תוכלו לשנות את מיקום ההאכלה או לקחת את המשחקים שמטרידים אותו. כלבים שנוהמים או מנסים לתקוף כלבים אחרים, חשוב להפנות למאלף. עד לסיום העבודה עם הגורם המקצועי, יש להוליך אותם עם רצועה בלבד ולהרחיק מגינות כלבים. 

4. העניקו חיזוקים חיוביים כשהכלב פועל כשורה 
במקום להגיב במשוב שלילי, כעס או צעקות כאשר הכלב נוהם או מנסה לנשוך, העניקו לו חיזוקים חיוביים כאשר הוא נוהג בסבלנות ובאיפוק. פידבק שלילי מצדכם עלול רק להחמיר תוקפנות, כאשר במצבים מסוימים הכלב יפגין תוקפנות גם כלפיכם – בשל הרצון להגן על עצמו. פינוקים ושבחים מילוליים לעומת זאת, עשויים לחזק אצל הכלב צורות התנהגות חדשות.  

5. התמודדו עם מוקדי התוקפנות אצל כלבכם  באופן הדרגתי 
כלבים שמרגישים אי נוחות בחברתם של זרים או כלבים חדשים – במקרים בהם לא מדובר בניסיון לנשוך, תוכלו לנסות לקרב באופן הדרגתי. במקום להפתיע את הכלב במפגש עם גורם שהוא לא מכיר, אפשרו לו תחילה להתבונן באדם הזר ממרחק. אם אתם רואים שהכלב רגוע, שבחו אותו. לאחר מכן, התקרבו מעט ושבחו את הכלב שנית. עם הזמן, הוא ילמד להתייחס אל המפגשים החדשים בצורה חיובית יותר. 

6.  אילוף כלבים תוקפניים
התנהגות כלב תוקפני היא לא דבר שנעלם ברגע. לעתים היא מצריכה טיפול ממושך שכולל שלבים רבים. אם אתם רואים שלא מדובר באירוע נקודתי ומתקשים להתמודד איתו בעצמכם, פנו למאלף או למומחה להתנהגות כלבים. הגורם המקצועי יעזור להבין את המקור להתנהגות, ויסייע לכם למצוא את הדרכים לשנות אותה.  
אין ספק שלא מדובר בתהליך פשוט, אך אתם יכולים לטפוח לעצמכם על השכם. הבנת הבעיה וההחלטה לטפל בה, מאפשרים לכם לעלות יחד עם הכלב על דרך הזהב בכיוון להתנהגות חיובית ונעימה יותר.