מחלות כליה בכלבים – למה הן מופיעות ואיך מטפלים?

מחלות הפוגעות בתפקוד הכליות עשויות להופיע אצל כלבים בכל גיל, ולכן חשוב לגלות ערנות ולפעול בהתאם. למה זה קורה, מהם "תמרורי האזהרה" ואילו דרכי טיפול קיימות?

לכליות תפקידים רבים וחיוניים לשמירה על בריאותו התקינה של הכלב. תפקידים אלו כוללים
בין היתר פינוי חומרי פסולת מהדם, שמירה על לחץ הדם ועל חומציות דם תקינה, איזון מלחים ועוד. מחלות כליה עלולות להופיע אצל כל כלב, ולמרבה הצער אין דרך לצפות מראש מי יפתח אותן. עם זאת, האכלה במזון איכותי ומאוזן והקפדה על זמינות מים טריים ונקיים, יכולה לתמוך בבריאות הכליות בכל שלבי החיים.

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה.

סוגי מחלות הכליה והגורמים להן

קיימים מספר גורמים אפשריים לפגיעה כלייתית בכלבים, שיכולה להופיע במפתיע ובבת אחת או להתפתח באיטיות ולאורך זמן. ככלל, מחלות הכליה מתחלקות למחלות כרוניות ולמחלות בהן יש פגיעה אקוטית בתפקודי הכליות:

פגיעה אקוטית בתפקוד הכליות פירושה ירידה בפעילות התקינה של הכליות באופן מפתיע ופתאומי. פגיעה שכזו תתכן על רקע זיהומים בכליות, גידולים, התפתחות מחלות אחרות בגוף או חשיפה לחומרים רעילים (למשל צריכת ענבים וצימוקים, שהם רעילים לכליות כלבים ומביאים לפגיעה בהן). במקרה של פגיעה אקוטית תתכן החלמה לאורך זמן, אולם לעתים יוותר נזק כלייתי בלתי הפיך.

מחלת כליה כרונית לעומת זאת, מתפתחת בהדרגה על פני מספר חודשים ואף שנים. בין הגורמים האפשריים למחלה כרונית ניתן לציין מחלות מולדות או מחלות גנטיות נדירות וזיהום או אבנים בדרכי השתן העליונות. למרבה הצער ברוב המקרים לא מזוהה הגורם לפגיעה, ובעת האבחון כבר קיים נזק בלתי הפיך לכליות.

בשלבים המחלה הראשונים אזורי הכליה שאינם פגועים יעבדו קשה יותר כדי לפצות על הבעיה, אולם לאורך הזמן הפגיעה תתרחב ותפגע באזורים נוספים.  
 

מהם הסימנים לכך שמדובר במחלת כליה?

•    עלייה בכמויות מתן שתן – כתוצאה מהפגיעה הכליות אינן מצליחות לרכז את השתן, ולכן חלה עלייה בכמויות השתן של הכלב. הוא יחל לתת כמות שתן גדולה מהרגיל בעת הטיולים, ולעתים אף יחזור לתת שתן בבית.
•    עלייה בכמות שתייה – כפיצוי על אובדן המים הרבים בשתן, הכלב עשוי להתחיל לשתות יותר מהרגיל. 
•    ירידת תאבון, ירידה במשקל והקאות – בשל חוסר יכולת לפנות חומרי פסולת, החומרים הללו יעלו בריכוזם בדם ויובילו לתחושות בחילה, ירידה בתיאבון וייתכן שגם הקאות. 
•    ריחות – השפעה נוספת מהצטברות חומרי הפסולת בדם היא ריח רע מפיו של הכלב. 
•    ירידה בערנות – לאור השינויים הפיזיים שצוינו, הכלב עשוי להיראות פחות ערני, להסתגר ולהמעיט בפעילות.

הסימנים שהוזכרו מאפיינים לא רק מחלות כליה אלא גם מצבים רפואיים נוספים, כך שחשוב לפנות לווטרינר בכל מקרה שבו הכלב לא מתנהג כהרגלו. הווטרינר יבדוק את הכלב, יבחן את התסמינים שהוא מפגין ויבצע בדיקות על מנת לתת אבחנה מתאימה. אצל כלב שסובל ממחלת כליה תוצג עלייה בחומרי הפסולת הדם, ובדיקת השתן שלו תראה ירידה ביכולת לרכז שתן. על ידי אולטרסאונד, הווטרינר יוכל לבחון את הכליות עצמן.

אופן הטיפול במחלות כליה

כשמדובר בפגיעה אקוטית בכליות, הטיפול הוא לרוב באמצעות מתן נוזלים ותרופות. מחלת כליה כרונית היא למרבה הצער בלתי ניתנת לריפוי מוחלט ברוב המקרים, אך טיפול רפואי ומזון ייעודי יאפשרו להאט את קצב התפתחותה ולהעניק לכלב איכות חיים טובה. הווטרינר ירשום לכלב תרופות המיועדות לטיפול בסיבוכים הנובעים מהעדר תפקוד כלייתי תקין, וימליץ על צריכת מים מרובה כדי לשמור עליו מפני הסיכון להתייבשות. בנוסף, הוא עשוי להמליץ גם על מעבר לתזונה ייעודית המתאימה למחלות כליה כרוניות.

הזנה ייעודית למחלת כליה כרונית

במחקרים שונים נמצא כי מזונות המותאמים למחלת כליה כרונית בשלביה השונים, מביאים להארכת חיים, הפחתת מצבי משבר ושמירה על המצב הגופני של כלבים חולים. מזון ייעודי מהסוג הזה מכיל רמות נמוכות יותר של חלבון קל לעיכול, רמות זרחן מופחתות וחומצות שומן בעלות תכונות אנטי דלקתיות.

סדרת המזונות הרפואיים של פרו פלאן מבית פורינה, כוללת מזונות שמותאמים לצרכים הייחודיים של כלבים. החל ממזון היפואלרגני לכלבים רגישים או אלרגיים, דרך מזון המיועד לתמיכה בבעיות עור ועד למזון המתאים לכלבים הסובלים ממחלות כליה. NF הוא מזון מלא ומאוזן המתאים לכלבים בוגרים אשר סובלים מירידה בתפקוד הכליות. הוא כולל רמות זרחן מופחתות, חלבון קל לעיכול בכמות מופחתת לשימור מסת שריר, תוספת חומצות שומן מסוג אומגה 3 וויטמיני B.

השילוב הזה עוזר לכלב להרגיש במיטבו, ומאפשר לכם להיות בטוחים שהוא נהנה מדי יום מארוחה מלאה, מזינה וטעימה, שמותאמת לצרכיו הייחודיים.