מערכת עיכול רגישה בכלבים – הסיבות והפתרונות המועילים
כמונו, גם כלבים סובלים לפעמים מכאבי בטן מציקים. מתי מדובר בבעיה של מערכת עיכול רגישה ואיך עוזרים להם ליהנות מחיים נטולי אי נוחות?
כאבי בטן פתאומיים, אי נוחות או נפיחות בטנית, הן בעיות נפוצות מאוד שפוגשות רבים מאיתנו ביומיום. מדובר בנושא שמשותף גם לכלבים, שרבים מהם סובלים ממערכת עיכול רגישה ללא גורם ברור. הכלב ערני ושמח, בעל תאבון בריא ומצב גופני תקין, אולם מדי פעם מפגין סימנים המעידים על רגישות של מערכת העיכול. הסימנים הללו יכולים להופיע כבר בגיל צעיר, ויתאפיינו בהופעה קלה וחולפת אך כזו שחוזרת על עצמה.
מהם הסימנים המחשידים למערכת עיכול רגישה?
1. שינויים ביציאות – הכוונה לשינוי במרקם, בצבע, בתוכן או בתדירות מתן הצואה. לצואה תקינה צבעים בגווני חום כהה והיא בעלת מרקם מוצק, לח וקל לאיסוף. תדירות היציאות התקינה אצל רוב הכלבים נעה באזור שבין פעם אחת לשלוש פעמים ביום. אצל כלב הסובל ממערכת עיכול רגישה, תיתכן הופעת צואה רכה עד שלשולית לסירוגין ועלייה בתדירות. אם אינכם בטוחים שהיציאות של הכלב במרקם תקין, תוכלו להיעזר בטבלה שפותחה בפורינה.
2. כאבי בטן – סימנים לכאבי בטן יכולים להופיע אצל הכלב מדי פעם בתום האכילה. הם יבואו לידי ביטוי בהתמתחויות מרובות, נפיחות בטנית מוגברת או הפגנת אי נוחות כללית.
3. ייצור עודף של גזים במערכת העיכול – בכלבים הסובלים מממערכת עיכול רגישה עשויים להופיע גזים עודפים במערכת העיכול, שאת תוצאותיהם ניתן בקלות לשמוע ולהריח.
4. רגישות של מערכת העיכול להחלפת מזון – בכלב עם מערכת עיכול רגישה, החלפת אוכל לכלב או אכילת מזון זר עלולים להביא לסימנים חריפים של שלשול, הקאות וירידה בתאבון.
מהם הגורמים למערכת עיכול רגישה?
רגישות מוגברת של מערכת העיכול מתפתחת ככל הנראה על רקע חוסר איזון או פגיעה בסביבה התקינה בתוך מערכת העיכול. גורמים אפשריים לפגיעה כזו כוללים אי סבילות לרכיב מסוים במזון או לאוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול. עם זאת, לעתים לא ניתן לזהות את הגורם במדויק.
חשוב לציין שקיים הבדל בין רגישות למזון לבין אלרגיה, ושבניגוד לאמונה הרווחת, אלרגיה אמיתית למזון אינה נפוצה בכלבים. סימני אלרגיה כוללים תופעות המתבטאות במערכת עיכול רגישה, אבל במקרים רבים גם בשינויים על גבי העור כמו גרד מרובה, ניעור אוזניים או דלקת עורית. במקרה של רגישות למזון, שהיא נפוצה בהרבה, הכלב מתקשה לעכל את אחד מרכיבי המזון אבל לא מתפתחת אצלו תגובה חיסונית נגדו. תגובה עורית במקרה כזה תבטא לעתים רחוקות בלבד.
איך מאבחנים מערכת עיכול רגישה?
בדיקה וטרינרית, בדיקות דם וצואה וגם בדיקות הדמיה של מערכת העיכול, יהיו תקינות בכלב בעל מערכת עיכול רגישה. האבחון במקרה כזה יתבסס על גילו של בעל החיים, על הסימנים הקליניים הקלים שהוא מפגין ועל שלילית גורמים אחרים שעשויים להסביר את התחושות שלו.
מהו הטיפול המומלץ למערכת עיכול רגישה?
במקרים בהם קיים חשד לרגישות יתר של מערכת העיכול, הטיפול המומלץ הוא ניסיון החלפת המזון של הכלב. המזון שייבחר יהיה מזון קל לעיכול, ויכיל תוספים לתמיכה במערכת העיכול הרגישה. תגובה חיובית למזון החדש תתבטא בשינוי ניכר במראה היציאות ובתדירותן, ובכלב מאושר שאינו סובל מכאב בטני או גזים עודפים במערכת העיכול.
סדרת המזונות DIGEST OPTI מבית פרו פלאן פותחה על ידי מומחי התזונה של פורינה לתמיכה בכלבים בעלי מערכת עיכול רגישה. המזונות בסדרה מכילים רכיבים קלים לעיכול בעלי רמות ספיגה גבוהות בהם חלבונים איכותיים ממקור כבש, הודו או עוף, ופחמימות ממקורות שאינם על בסיס דגנים. בנוסף, המזון גם מכיל סיבים פרביוטיים שהוכחו מדעית כתומכים באוכלוסיית החיידקים הטובים במעי וכמו כן גם בנטוניט, חומר לספיחת נוזלים, רעלים וחומרים מזיקים, התורם לשיפור מרקם הצואה. סדרת DIGEST OPTI כוללת מזונות המותאמים לכלבים בגדלים שונים, במטרה לספק מענה מלא וייחודי לכל כלב.