המדריך לאילוף הכלב לעשות צרכים מחוץ לבית
כשמביאים כלב או גור חדש הביתה, יש לפעול מוקדם ככל האפשר לביסוס שגרה כדי למנוע עשיית צרכים בבית. אם הגור שאימצתם עדיין לא מחונך לעשות את צרכיו מחוץ לבית, תוכלו להיעזר בהדרכה הבאה. מדובר באוסף טיפים שיסייע לכם ללמד את הגור הצעיר לעשות את הצרכים בשעת הטיול.
אילוף הכלב לצרכים צעד אחר צעד
אילוף הכלב לעשיית צרכים מחוץ לבית הוא תהליך הדורש זמן, שהטווח שלו משתנה מכלב לכלב. ההתקדמות בתהליך צריכה להעשות תוך שילוב בין הרכיבים הבאים: הגדרת גבולות למקומות בהם מותר לעשות צרכים, שגרה, פקודות מילוליות ומילה טובה. אם אינכם רואים התקדמות, התייעצו עם הווטרינר או עם מאלף.
קבעו נקודה ייעודית קבועה לצרכים מחוץ לבית
קבעו נקודה בחוץ בה עושים צרכים והביאו אליה את הכלב בכל טיול. במידה והכלב פספס בבית, כדאי לאסוף את הפספוס בשקית ניילון ולהציבה בנקודה ייעודית שקבעתם לצרכים מחוץ לבית. הגור יזהה את הריח האישי שלו וילמד, עם הזמן, לקשר בין הנקודה לעשיית הצרכים.
עקרון החזרתיות בעת אילוף הכלב לצרכים
כשאתם חושבים שהגיע הזמן של הכלב שלכם לעשות צרכים, או אם הוא מראה סימנים כמו רחרוח באזור מסוים, מייבב או הולך לדלת, חברו רצועה לקולר שלו וקחו אותו לנקודה המוכרת. באמצעות חזרה למקום, הכלב שלכם ילמד שיש נקודה אחת בה מתאים לעשות צרכים.
שימוש בצירוף מילים קבוע לזמן היציאה לצרכים ושימוש בחיזוק חיובי בעת האילוף
השתמשו בצירוף מילים כמו "ביזי ביזי" ואז חזרו עליו בשקט בכל עת שהגור עושה את צרכיו. אמרו מילה טובה או תנו לו חטיף אהוב כחיזוק חיובי אחרי שהוא מסיים לעשות את צרכיו. במשך הזמן, הוא יקשר בין המילים האלה לבין פעולת עשיית הצרכים ויבין מתי הגיע הזמן.
הקפדה יתרה על עשיית הצרכים בחוץ בתקופת האילוף
במשך התקופה בה מאלפים את הגור, השגיחו עליו. אם הוא מתחיל להסתובב בבית בחוסר מנוחה או מתקרב לדלת היציאה, הוא כנראה מנסה לומר "אני רוצה לצאת לעשיית צרכים". אם חלילה החל הגור בעשיית הצרכים מולכם, נסו להפסיק אותו וקחו אותו מהר החוצה. שבחו אותו על זה שביצע את המשימה בחוץ.
שמרו על לוחות זמנים קבועים לאכילה וטיול במהלך היום
שמירה על לוח זמנים קבוע לאכילה, שתייה ועשיית צרכים היא המפתח לפעילות מעיים סדירה וחינוך לעשיית צרכים.
כשהכלב טועה
כל כלב וגור יעשו טעויות כשמאלפים אותם לראשונה לצרכים. שימו לב לטעויות האלו וראו אם אפשר לזהות את הסיבה. טעויות הן סימן שהכלב או הגור אינו יודע מה מקובל ולכן אתם, בתור המורים, חייבים למצוא את המקור לבלבול ולתקן אותו. זכרו, סבלנות, סבלנות, סבלנות.
התקדמות מהירה מדי בתהליך האילוף
הטעות השכיחה ביותר היא התקדמות מהירה. אם לגור יש פספוס אחד או שניים, חזרו אחורה והאטו את קצב האילוף.
שימוש ובחירה נכונה בכלוב אילוף
במידה ומשתמשים בכלוב אילוף, ייתכן שהוא גדול מדי. הדבר מעודד אותו לעשות צרכים בקצה אחד ולישון בקצה השני. כמו כן, אם שמים אוכל ומים בכלוב, הכלב יתמלא משניהם והדבר יעודד אותו לעשות את צרכיו. לכן חשוב להגביל ולהשתדל מאד לא להאכיל בתוך הכלוב.
ענישה על פספוסים אינה תורמת לתהליך אילוף הכלב לצרכים
אין שום תועלת בגרירת הכלב למקום ה"טעות" וענישה שלו. כלב אינו מסוגל לקשר בין עונש לבין טעות שאירעה בעבר ויחשוב שאתם כועסים עליו ללא סיבה, דבר היכול להוביל לפחד ובלבול.
הקפידו על תפריט מסודר לכלב
שינוי בתפריט הכלב עלול ליצור קשיי עיכול שיכולים לגרום לפספוס. חטיפים בשעת לילה מאוחרת וחוסר פעילות גופנית מספקת יכולים אף הם להוביל לפספוסים.
קורה גם לטובים ביותר
אפילו כלבים מאולפים היטב יכולים לפספס. נקו את האזור עם מנטרל ריח של חיות מחמד כך שהוא לא יתפתה לחזור על אותה טעות.
סימוני טריטוריה בבית
שימו לב לסימוני טריטוריה – התזת שתן על חפצים בבית במטרה לסמן אותם. זאת אינה שגיאה באילוף אלא איתות לבעיה. ייתכן שהכלב שלכם מנסה לטעון למנהיגות על הלהקה – שהיא המשפחה שלכם. כשאתם רואים התנהגות כזאת, התייעצו עם מאלף והקפידו על חינוך למשמעת.
שימו לב לבעיות רפואיות
אל תפסלו דלקת בשלפוחית השתן. עיקור וסירוס יכולים לסייע להקטנת הסיכון, אך קיימים גורמים נוספים שמובילים אליה. התייעצו עם הווטרינר שלכם אם אתם חושדים שמדובר בבעיה רפואית.