האם חתולים חולמים?

נראה שהחתולים שלנו מבלים חלק גדול מחייהם בשינה, ולכן זה מאוד הגיוני שנתהה, על מה חתולים חולמים? גלו על מה החתול שלכם חושב כשהוא נסחף לארץ החלומות.

חתולים הם נמנמים ידועים לשמצה. נראה שהם מבלים את רוב חייהם בשינה, מכורבלים בחיקנו או מסתתרים במקום המבודד האהוב עליהם. אולי תופתעו לגלות שהם ישנים פי שניים מבני אדם ומבלים בממוצע 15 שעות ביממה בשינה, אבל חתולים עייפים במיוחד יכולים להגיע בקלות גם ל-24 שעות. מכיוון שהם מבלים כל כך הרבה זמן במנוחה, הגיוני להניח שהם חולמים וסובלים מסיוטים, בדיוק כמונו. אבל האם זה נכון? המשיכו לקרוא כדי לגלות האם חתולים אכן חולמים ומה פירוש הדבר כשהחתול שלכם מתעוות בשנתו.
מתי חלומות מתרחשים?
אצל בני אדם, חלומות מתרחשים בשלב של שנת ה-REM, המתחיל בדרך כלל 90 דקות לאחר שאנחנו נרדמים. בזמן הזה המוח שלנו מקבל אותות חשובים עבור תהליכי הלמידה והזיכרון, אבל חלק מן האותות האלה הם אקראיים, והם אלה האחראים לחלומות. כאשר המוח שלנו מנסה לפענח את האותות האלה ולחבר אותם יחד, הוא יוצר מעין סיפור - או במילים אחרות, הוא יוצר חלום. אך האם זה כך גם אצל חתולים?

האם חתולים חולמים?

כן, ההנחה היא שחתולים יכולים לחלום. מישל ז'ובה טען בשנות ה-60 שגם חתולים חווים שנת REM, ולכן סביר מאד שהם מבקרים בארץ החלומות, בדומה לנו.
ז'ובה הוכיח שבמוח של חתולים מתקיימת פעילות חשמלית דומה במתח נמוך, הגורמת לעיניים שלהם להתכווץ ולשרירים שלהם להתרפות, ואלו הם מאפיינים הקשורים לשנת REM אצל בני אדם. אף על פי שממצא זה אינו עונה באופן מלא על השאלה האם חתולים חולמים, הראיות מצביעות בבירור על כך שמשהו קורה אצלם במוח במהלך שינה.
באופן מעניין, משך שנת ה-REM שהחתול שלכם חווה תפחת ככל שהוא יזדקן, ולכן ההנחה היא שגורים חולמים הרבה יותר מאשר חתולים בוגרים. הדבר עשוי לנבוע גם מן העובדה שלגורי חתולים יש הרבה יותר מה ללמוד על העולם שסביבם, ולכן הם צריכים לעבד כמות משמעותית של מידע והמוח שלהם מקבל יותר אותות.

על מה חתולים חולמים?

לפי הנוירולוג הווטרינרי אדריאן מוריסון, כאשר חתולים חווים שנת REM הם נוטים להזיז את הראש שלהם כאילו הם עוקבים אחר משהו או מתבוננים בו. לכן, סביר להניח כשהחברים הפרוותיים שלנו ישנים מכורבלים, כנראה שהם חולמים על הבילוי המועדף עליהם - ציד.
במחקר שנערך בארה"ב נטען גם שחתולים עשויים לחלום על דברים שקרו באותו יום או בעבר הרחוק או הקרוב, בדומה לאופן בו כלבים חולמים. חתולים עשויים לחלום שהם מתכרבלים אתכם על הספה, צדים ציפור או עכבר או אולי על אירוע שקרה להם עם חתול אחר או כלב.

האם חתולים סובלים מסיוטים?

ייתכן שחתולים סובלים מסיוטים. עם זאת, למרות שזה נראה סביר שחתולים יכולים לחלום, אנחנו לא יודעים כלל האם הם עלולים לסבול מחלומות רעים או מסיוטים. קיימות ראיות ספורות המצביעות על כך שחתולים יכולים להתעורר ולהיראות מפוחדים, מה שמעיד על חלום רע.
לדברי טי.ג'יי. בנקס מאתר Petful, סביר להניח שהחתול יכול לסבול מסיוטים. בנקס כתבה שלפעמים חתול הרחוב שלה היה מתעורר משינה עמוקה עם עיניים פעורות לרווחה ונראה מפוחד. כמו כן, היו מקרים נוספים בהם חתולים חוו אירועים טראומטיים והשמיעו קולות של לחץ במהלך שינה והתעוררו בפתאומיות, תוך שהם מציגים סימני מצוקה ברורים.

מחזור השינה של חתולים

חתולים חווים שני מחזורי שינה, שנת REM ושינה עמוקה.

1. שנת REM
שלב ה-REM הוא השלב בו קיים הסיכוי הגבוה ביותר לחלומות אצל חתולים. בשלב זה הם יפגינו סוגים מסוימים של התנהגויות, כגון חריקות והזזה של העיניים, האוזניים ואפילו הזנב. למרות כל העוויתות האלה, הם חווים גם תופעה של ירידה במתח (טונוס) השרירים, הידועה בשם אטוניה.

2. שינה עמוקה
שינה עמוקה מתרחשת בשאר הזמן בו החתול שלכם ישן. זהו שלב בעל חשיבות מכרעת, בו הגוף של החתול עובר בנייה מחדש ותיקון. חשוב שלא תעירו את החתול שלכם כאשר הוא ישן - עליכם לאפשר לו לנוח כמה שניתן. בדרך כלל רצוי לארגן לו מקומות נעימים ומבודדים, בהם הוא ירגיש בטוח מספיק להיכנס לשלב השינה העמוקה.

מדוע חתולים מתעוותים בשנתם?

לפעמים כשהחתלתול שלכם ישן, אתם עשויים לראות שהוא מתעוות, מתמתח, נוחר או אפילו משמיע קולות חריקה מוזרים, כאילו שהוא סובל מסיוט. בדרך כלל אתם לא צריכים לדאוג מכך, כי כל התופעות האלה קשורות לשנת REM. כאשר החתול שלכם מתעוות בשנתו, הסיבה היא לרוב אותות הנשלחים למוח שלו במהלך שלב "החלימה'".
יש אנשים שדואגים שההתעוותות הזו היא סוג של התקף, אבל הסיכוי להתקפים במהלך השינה נמוך מאד, ובדרך כלל יתלוו להם גם סימנים נוספים, כגון התקשות של כל הגוף, תשישות, חוסר תיאבון או הקאה. אם החתול שלכם חווה גם את התסמינים האלה, חשוב שתביאו אותו לווטרינר בהקדם האפשרי.
מתי עודף שינה מעיד על בעיה בריאותית ומה זה אומר שהחתול מתכרבל עלינו?

קראו על התנהגות חתולים
קראו על איך לדאוג לבריאות החתול שלכם