אפילפסיה בכלבים

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה

אפילפסיה בכלבים מוגדרת כארועי עווית חוזרים הנגרמים כתוצאה מפעילות חשמלית לא תקינה במוח . קיימים גורמים רבים ושונים לעוויתות בכלבים, כולל חשיפה לרעלנים מסויימים, דלקת בקרומי המוח, גידול חבוי במוח ואף מצבים רפואיים כלליים בגוף היכולים להשרות התפתחות עווית (כמו יתר לחץ דם ,עליית רמות אמוניה בדם, ירידת רמות סוכר ועוד).  אולם, כאשר מדובר בארועי עוית חוזרים שביניהם הכלב מרגיש כרגיל והינו תקין לחלוטין , עולה החשד כי מדובר באפילפסיה אידיופטית, כלומר ארועי עווית ללא סיבה. 
המראה של הכלב שלנו בזמן התקף אפילפטי עלול להבהיל אותנו מאוד, בייחוד בפעם הראשונה. אז מה עושים כשזה קורה, מהם הגורמים ואיך מטפלים? יש לנו תשובות בשבילכם. 

 

שכיחות אפילפסיה אידיופטית בכלבים

ההערכה היא כי כ-1 מתוך 111 כלבים סובלים מאפילפסיה אידיופטית, כאשר אירוע העווית הראשון מתרחש לרוב בגיל צעיר, בין שנה עד 3 שנים. אפילפסיה אידיופטית תיתכן הן בכלבים גזעיים והן בכלבים מעורבים, אולם ישנם גזעים בהם קיימת נפוצות גבוהה יותר שלה, כגון לברדור, בוקסר, רועה בלגי, רועה אוסטרלי וגזעים נוספים. 

התקפי אפילפסיה בכלבים
התקף אפילפטי יבוא לידי ביטוי בהופעת עווית מלאה או חלקית של הגוף. עווית חלקית מערבת רק אזור מסויים במוח שאז תהיה מעורבות של אזור מסויים בגוף כגון, כיווץ שרירי פנים, כיווץ של רגל יחידה וכדומה. עווית מלאה תוביל לאובדן שליטה על כל שרירי הגוף. הכלב יישכב על צידו, יחל כיווץ לא רצוני ורעד של שרירי הגוף, ריור מוגבר, אובדן שליטה על סוגרים ולרוב גם אובדן הכרה. אירוע העווית נמשך לרוב בין דקה ל-3 דקות. 
למרות שמדובר באירוע קשה לצפייה, חשוב לנסות ולהישאר רגועים כשזה קורה, ולבחון את הסביבה של הכלב. במידה והוא נמצא ליד מקום המהווה סכנה, כמו מדרגות - אפשר להרחיק את הכלב בזהירות מהמיקום הבעייתי. בניגוד לאנשים, כלבים לא בולעים את הלשון בעת עווית ואינם חשופים לחנק בזמן הזה, לכן אין צורך לנסות ולתפוס את הלשון ולהסתכן בנשיכה לא מודעת שכנראה תתממש. 
במידה וכלבך חווה עווית - מיד לאחר סיומה חשוב להתקשר מיידית לוטרינר לקבלת הנחיות. בנוסף, במידה ומשך העווית ארוך ממספר דקות והיא אינה מסתיימת - יש להתקשר מיידית עם הוטרינר ולהביא את הכלב לקבלת טיפול חירום. 
לאחר ההתקף אפילפסיה בכלבים, ייתכן שינוי בהתנהגות הכלב, בילבול, חוסר מנוחה או אפילו תוקפנות. התנהגות זו תחלוף תוך מספר דקות עד מספר שעות.  

 

איבחון אפילפסיה אידיופטית

איבחון אפילפסיה אידיופטית נעשה על ידי שלילה של גורמים אחרים אפשריים לעווית. הוטרינר יערוך תשאול מלא על ההיסטוריה של הכלב, יערוך בדיקה גופנית מקיפה, בדיקה נוירולוגית ובדיקות דם מלאות. במקרים מסויימים הוטרינר ימליץ על איבחון נוירולוגי הכולל הדמיית מוח ודגימת נוזל עמוד שידרה בכדי לשלול סופית מחלה חבויה במוח. בהתאם לממצאים בבדיקות יוחלט האם אכן מדובר באפילפסיה אידיופטית.

 

טיפול באפילפסיה אידיופטית

הטיפול באפילפסיה אידיופטית לא ניתן לכל כלב שסובל ממנה. ההחלטה לגבי תחילת טיפול תלויה בתדירות העוויתות, משך ההתקפים וחומרתם. הוטרינר המטפל ימליץ בהתאם לכל הנתונים הללו האם נדרש טיפול. 
במידה והוחלט על תחילת טיפול לאחר התקף אפילפסיה בכלבים, הטיפול יכלול תרופות נוגדות עוויתות, במטרה להוריד את תדירות ההתקפים, עוצמתם ומשך הזמן שלהם. הטיפול אינו מביא לריפוי מלא אך מקל על התסמינים ומשפר באופן משמעותי את איכות חייו של הכלב. אסור להפסיק את הטיפול, יש להמשיך אותו לאורך כל חייו של הכלב. בדיקות דם תקופתיות וביקורות אצל הוטרינר נדרשות במהלך הטיפול בתרופות אלו. 
לצערנו, חלק קטן מהכלבים לא מגיבים בצורה מספקת לטיפול, גם בשילובים של מספר תרופות יחד. במקרים אלה מומלץ להתייעץ עם נוירולוג וטרינרי, כדי לבדוק אפשרות למשטר תרופות חדש ושילוב תרופות חדשות בטיפול. 
שינוי תזונתי יכול אף הוא לסייע בניסיון לשלוט טוב יותר כאשר מדובר בנושא אפילפסיה בכלבים. מזה עשרות שנים שדיאטה קטוגנית משמשת כטיפול בילדים הסובלים מאפילפסיה בלתי נשלטת עם אחוזי הצלחה לא מבוטלים. דיאטה קטוגנית הינה דיאטה עתירת שומן או לחילופין דיאטה עתירת חומצות שומן בינוניות שרשרת (MCT).

בעקבות מידע זה, פיתחה חברת פורינה את מזון PURINA ProPlan NeuroCare NC, מזון יבש מלא לכלבים בכל הגילאים, שהינו מזון ייעודי לתמיכה בתיפקוד המוח, שיפור התפקוד הקוגניטבי והתמודדות עם אפילפסיה. NeuroCare עשיר בחומצות שומן בינוניות מסוג MCT וכולל תערובת נוטריינטים ייחודית להגנה על תפקודי המוח, נוגדי חימצון, ויטמיני B וסלניום
מזון NC נבדק והוכח מחקרית כמוריד תדירות וחומרת התקפים אפילפטיים בכלבים הסובלים מאפילפסיה לא נשלטת והוא מתאים כהזנה רציפה של כלבים בכל שלבי החיים- בוגרים וגורים כאחד.