התנהגות חתול מבוגר – היו מוכנים לשינויים

יללות בלילות, פספוסים בארגז החול וקצרים בתקשורת. איך מתמודדים איתם נכון?

חתולים שונים זה מזה לא רק במראה אלא גם בהתנהגות. ישנם חתולים שמייללים הרבה וכאלה שמייללים מעט, סבלניים וכאלה שדורשים תשומת לב, אמיצים ופחדנים. גידול חתול לאורך זמן גורם לנו להתרגל לאופיו הייחודי לטוב ולרע, ולהיות בטוחים שאין חתול נפלא ממנו בעולם. התבגרות אצל חתולים, כמו אצל חיות רבות אחרות, משפיעה עליהם לא רק מבחינה פיזית. עם זאת, בעלי חתולים נערכים לכך שהחתול שלהם יגדל ואפילו יזדקן, אבל לא תמיד יודעים לעכל את השינויים ההתנהגותיים שההזדקנות מביאה איתה.  

תהליכים טבעיים שקשורים לירידה בפעילות הקוגניטיבית, מביאים לשינויים בהתנהגות וברמת הפעילות הכללית של חתולים. כתוצאה מכך, החתול האהוב שלנו עשוי להתנהג באופנים שלא הכרנו. חתול שישן לצדנו במיטה כל לילה, יכול להתחיל להסתובב בבית וליילל בחוסר מנוחה. חתול אחר, יכול לעזוב מדי פעם את ארגז הצרכים לטובת מקומות אחרים ופחות אטרקטיביים בעינינו. ישנם גם חתולים שמשנים את היחס שלהם לשאר דיירי הבית, אנושיים או פרוותיים. 

התמודדות נכונה עם שינויי התנהגות החתול לאורך השנים 

שינויים הקשורים להתנהגות חתולים מצריכים בדיקה ומעקב. אם אתם מבחינים בשינוי התנהגותי אצל חיית המחמד המבוגרת שלכם, חשוב לקחת אותה לווטרינר. חלק מבעלי החתולים מתרגזים על החתול האהוב שמתחיל לפתע להתנהג בחוסר היגיון, אולם חשוב להימנע מכך. חתולים שאינם מתנהגים כרגיל סובלים בדרך כלל מבעיה כזו או אחרת, ואינם מנסים להעניש אתכם. הפגנת כעס או גערה בהם, לא יפתרו את המצב.  

מצד שני, אל תניחו שכל התנהגות שמעידה על בלבול מצד חתול מבוגר היא דבר טבעי ולכן ניתן להתעלם ממנה. ראשית, משום שגם מצבים כאלה מצריכים טיפול, ושנית מכיוון שייתכן שמדובר בתסמין למחלה ולא בבעיה שקשורה לגיל. דלקות בדרכי השתן, בעיות נוירולוגיות או אפילו כאבי שיניים, יכולים לגרום לחתולים ליילל, לכעוס או להיכנס לדיכאון. בחלק מהמקרים ישנה אפשרות שהם גם יתחילו לעשות צרכים מחוץ לארגז החול. 

לאחר אבחון חתול מבוגר 

הווטרינר יבדוק את החתול שלכם, ויקבע אם הוא סובל ממחלה כלשהי או אם אכן מדובר בירידה בפעילות הקוגניטיבית. כמו כן, הוא יוכל לעזור להבין מה רמת הפגיעה שלה בחתול, ואם מדובר בשינוי טבעי או בבעיה משמעותית שדומה לדמנציה אצל בני אדם. כחלק מהאבחנה, הווטרינר יוכל לייעץ לכם לגבי הצורך להשתמש בטיפול תרופתי או בתוספי מזון טבעיים, בהתאם למצבו של החתול. בנוסף להנחיות החשובות שתיקחו ממנו, תוכלו להיעזר גם בטיפים הבאים כדי להקל על החתול שלכם:

  1. הבינו שלשינוי אין קשר אליכם – קל לכעוס או אפילו להיפגע כשהחתול שאנו מכירים מתנהג לפתע אחרת. זכרו שגם עבור החתול מדובר באתגר לא פשוט. חתולים שסובלים לפתע מבעיות התמצאות בבית למשל, מייללים מתוך פחד וחוסר אונים. הזכירו לעצמכם שהשינוי הוא חלק מתהליך שהחתול עובר, ואל תאפשרו לעובדה הזו לפגוע בקשר שלכם. 
  2. המשיכו להתייחס אל החתול כרגיל – אל תניחו שהחתול כבר לא זקוק למגע ולחום, אפילו אם הוא מתרחק מכם מדי פעם. שחקו יחד באופן קבוע, לטפו אותו אם הוא מאפשר זאת, וצרו עבורו הסחות דעת כאשר הוא מתחיל ליילל. העשרה וגירוי מנטלי ירגיעו אותו, יקלו על המתח שהוא מצוי בו ויעזרו לו לשמור על חדות מחשבה. ודאו שיש לו משחקים וצעצועים להעסיק את עצמו כאשר אתם לא בבית, כמו גם זווית נוחה להתבונן בעולם שבחוץ מבעד לחלון. אם נראה שהוא מתקשה פיזית להגיע למקומות שהוא אהב לבקר בהם בעבר, עזרו לו על ידי הנחת שרפרף או כיסא באותו המקום.  
  3. התאימו לחתול מבוגר אוכל מתאים – לחתולים מבוגרים יש צרכים תזונתיים משלהם. אם עד כה לא הקפדתם על התפריט התזונתי של החתול שלכם, כדאי שתשקלו לעשות זאת. מזון מותאם לחתולים מסורסים מגיל 7 ומעלה, כמו למשל פרו פלאן STERILISED 7+ תומך במערכת החיסונית של החתול, מסייע בפעילות מעיים תקינה, ומכיל רכיבים השומרים על מערכת השתן שלו. כך תקלו על החתול את ההתמודדות עם בעיות נוספות שקשורות לגיל. 
  4. הימנעו משינויים בבית – חתולים הם בעלי חיים טריטוריאליים שלא אוהבים שינויים. חוסר ההתמצאות עמו הם מתמודדים עלול להילחץ אותם יותר מהרגיל, ולהחמיר בעיות התנהגות קיימות. אם אין ברירה, בצעו אותם בהדרגתיות.  
  5. הסתכלו על הסביבה דרך עיני החתול – לצד השינויים שצוינו בסעיף הקודם, ישנן גם התאמות נחוצות ומבורכות שיכולות להקל על חיי החתול שלכם. אם ארגז החול ממוקם במקום גבוה, חתולים מבוגרים עלולים לפספס או להתקשות להגיע אליו. אם קעריות המזון נמצאות בחלק רועש בבית, חתולים שהחלו לסבול מחרדה יכולים להימנע מלגשת אליהן. נסו לראות את הבית דרך העיניים של חתולכם, ולהקל עליו בדברים הקטנים והמשמעותיים.