איך לחבר בין כלב לילד שמפחד

כתבה: ד"ר עינת יס, מומחית לרפואה פנימית של חיות מחמד ויועצת לחברת פורינה 

לשילוב של כלב בחיים שלנו יתרונות רבים עבור כל בני המשפחה ובייחוד עבור ילדים. כלב הוא חבר אמת. מקור לנחמה, אהבה, שמחה וחיבוקים. על פי מחקרים גידול כלבים מסייע בהפחתת דכאונות, הפגת מתח וחרדה, וחיזוק הבריאות הגופנית שלנו, אצל ילדים גידול כלבים מסייע גם בחיזוק תכונות אופי ומיומניות חברתיות חיוביות. עם זאת ישנם ילדים רבים שמפחדים מכלבים, במידה וילדכם מביע פחדים וחששות בסביבת כלבים, כך תוכלו לעזור לילד ולכלב להתחבר.

המקור לפחד מכלבים אצל ילדים

פחד מכלבים יכול להיגרם מחוויה טראומטית בעבר או ממפגש לא נעים שכלל זינוק מפתיע של הכלב או מגע שגרם לרתיעה. אצל חלק מהילדים הפחד עלול להגיע עד לחרדה או פוביה. במידה והילד מפגין חרדה של ממש יש להתייעץ עם גורמי מקצוע שימליצו על שיטת ההתמודדות המתאימה ביותר עבור הילד שלכם לפני שחושבים על אימוץ כלב. במידה והילד מפגין נכונות ובשלות להכניס חבר חדש למשפחה אימוץ כלב מתאים יכול לעזור לו להתגבר על הפחד מכלבים בכלל. 
כדי למנוע פחד מכלבים אצל ילדים, מומלץ לחשוף את הילד לכלבים כמה שיותר מוקדם, להתנהג בצורה רגועה ליד הכלב ולהביע כלפיו חיבה.

חשיפה בהדרגה

לילדים שמפחדים מכלבים חשוב לעשות את ההיכרות עם עולם הכלבים בהדרגה. נתחיל מתמונות והסברים אודות סוגי הכלבים השונים, ותכונות אופי נפוצות, רק לאחר יצירת קונוטציה חיובית תאורטית, אפשר להתקדם לחלק המעשי, להתקרב לאיזורים מגודרים כמו גינת כלבים, לצפות בהם מרחוק ובובהדרגה  לאורך זמן להתקרב עד למפגשים יזומים עם כלבים באיזור הנוחות של הילד, בהם נדגים לו כיצד מתנהגים לכלב. במידה והילד מביע פחד במפגש, התגובה של הוריו קריטית להתמודדות עם הפחד, אם הם יבהלו יחד איתו ויקטעו את המפגש, הם יחזקו את התפיסה שכלב הוא מפחיד ומסוכן. עמידה לצד הילד, בצורה רגועה שמכילה את הפחד של הילד אך גם מאפשרת לו להתמודד איתו, תעזור לילד להתגבר על הפחד בהמשך. שימו לב, אימוץ כלב לא יפתור את הבעיה. במידה והילד עדיין מפחד, אימוץ כלב לפני טיפול בפחד עלול להחריף את הפחד והחרדה של הילד. רק במידה והילד מפגין בשלות ועניין באימוץ כלב, אפשר להתקדם ליצירת ההתאמה ובניית מערכת יחסים חזקה בין הכלב לילד.

בחירת כלב מתאים לילד

כדי שהחיבור בין הכלב לילד יהיה אופטימלי, כדאי לבחור כלב בעל אופי שמתאים לאופי ולהרגלים של ילדים, בייחוד במקרה של פחד מכלבים, מומלץ לבחור בכלב חברותי מאוד, בעל מזג נעים ולא מאיים. אם אתם מאמצים כלב בוגר בררו על ההיסטוריה שלו, אם חווה טראומה ועלול להיות חרדתי או תוקפני ובלתי צפוי. - זה אינו הכלב בשבילכם. כל כלב הוא עולם ומלואו, במפגש הראשוני עם הכלב תוכלו לבחון את הכימיה והתקשורת בין הילד לכלב ובין כל בני המשפחה לכלב. אל תקלו ראש בבחירה, גידול כלב זה קשר מחייב, החבר החדש יהפוך לחלק מהמשפחה לעוד שנים רבות וידרוש השקעה ותשומת לב, ודאו שיש התאמה. כדי שתקופת ההסתגלות תעבור בצורה החלקה ביותר מומלץ לקבל ליווי של מאלף כלבים, עד לביסוס אמון וקרבה.

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך 

-    אימוץ כלב כל התהליך
-    לאמץ כלב או לקנות?
-    12 טיפים להיכרות מוצלחת בין הכלב למשפחה 
-    איזה כלב מתאים לי 
-    גור או כלב בוגר

גזעים של כלבים מתאימים לילדים

לכל גזע יש מאפיינים פיזיים ותכונות אופי שמאפיינות אותו וחלק גדול מהם אוהב ומסתדר עם ילדים. כלבים קטנים כמו שיצו, קבאליר קינג צ'ארלס, וולש קורגי או פאג יתאימו מאוד לילדים, חברותיים מאוד, בעלי מזג נעים, אוהבים לשחק ולהתכרבל. ישנם גם גזעים גדולים יותר של כלבים שמתאימים מאוד לילדים, כמו סן ברנרד, בוקסר, לברדור רטריבר או איביזן האונד שיהיו פרטנרים מצויינים למשחקים בחוץ, טיולים בחיק הטבע, או ביקור בים. במידה והילד לא מאויים מהגודל של הכלב במפגש הראשוני זו יכולה להיות תחילתה של חברות מופלאה.

אימוץ הכלב

חשוב מאוד שהילד יהיה שותף מלא לתהליך המלא של אימוץ הכלב, מהבחירה דרך המפגש הראשוני, וכמובן ביום בו הכלב מגיע לראשונה הביתה. דאגו מראש להתאקלמות אופטימלית עבור הכלב ושתפו את הילד בהכנת הבית לקראתו. מקמו מיטת כלבים נוחה בגודל המתאים, או כרית גדולה באיזור מרכזי בבית בו בני המשפחה נמצאים מסביבו. הכינו קערות למים ולאוכל, ודאו כי המזון לכלב שאתם רוכשים מותאם לגזע הכלב, גילו ומצבו הרפואי. הצטיידו בקולר או רתמה, רצועה ושקיות לפינוי צרכים, וכמובן צעצועים ומשחקים ליצירת חיבור ופריקת אנרגיות. 

עם ההגעה הביתה צאו לטיול קטן בסביבה, תנו לו לרחרח ולהכיר את הטריטוריה החדשה שלו. במידה והילד לא רוצה להצטרף, אל תכפו אינטראקציה, תנו להם בזמן שלהם להכיר לאט לאט, ואל תשאירו אותם לבד! השגיחו והדגימו להם את הדרך הנכונה להתייחס לחבר החדש שלהם.

המשך הדרך

הדגימו לילד שלכם בכל הזדמנות איך לנהוג בחבר החדש שלכם, הראו לו איך מתקרבים אל הכלב בקלות בביטחה, איך נכון ללטף ובאיזו עוצמה, מה נעים לו ומה לא. אם מדובר בכלב קטן הדגימו כיצד מותר להרים אותו, באמצעות יד אחת מתחת לצד האחורי של גופו ויד שנייה מתחת לחזהו, לעולם אין להרים את הכלב תוך אחיזה בכפותיו הקדמיות או בעורפו.

למדו אותם לשחק יחד. משחקים משותפים יקרבו בין הכלב לילד, ייצרו יחסי הבנה ואמון, יאפשרו להם לפרוק אנרגיות ויספקו לשניהם הנאה רבה.  

למדו את הילד לדאוג לצרכי הכלב ולבצע מטלות. הדאגה לצרכיו תחזק  אצל הילד את תחושת המחוייבות והאכפתיות כלפי הכלב. לקיחת חלק פעיל בגידול הכלב תעזור לפתח תכונות אופי של אחריות, סבלנות, אמפתיה ודאגה לזולת שילוו אותו לאורך כל חייו. ילדים צעירים למשל, יכולים למלא את קערת המים של הכלב ולהתלוות אליכם לטיולים. ילדים מבוגרים יותר יוכלו לטייל עם הכלב בעצמם, לאחר שהתיידדו איתו ולמדו כיצד לעשות זאת. תוכלו גם לקחת אתכם את הילדים לווטרינר, אם הם מספיק בוגרים ומגלים עניין בנושא. 

אימוץ כלב זו התחייבות למערכת יחסים לטווח ארוך, אחרי שלקחתם את ההחלטה, הצדיקו אותה. השקיעו בחיזוק הקשר בין הכלב לילד, הקדישו את הזמן,הדאגה ותשומת הלב שהם זקוקים להם.