מדריך להבנת שפת הגוף של הכלב - מהנעת זנב ועד סוגי "הב"
כלבים הם בעלי חיים חברותיים שמתקשרים זה עם זה באמצעות שפת גוף, נביחות והבעות פנים. במקרים רבים הם מנסים לתקשר כך גם איתנו, אבל לא תמיד מצליחים להעביר את המסר כי אנחנו פשוט לא מבינים את שפתם. כדי להבין האם הכלב משועמם, מפחד, עצוב או מתרגש, צריך ללמוד לקרוא ולפרש את הסימנים שלו ושפת הגוף באופן הנכון.
אלה כמה מסימני שפת הגוף העיקריים של הכלב שמומלץ להכיר:
1. "אני מבסוט"
הכלב "מחייך" אליכם? סימן שהוא רגוע ומרוצה. הפה של כלב רגוע יהיה משוחרר ומעט פתוח, בצורה שעשויה להעניק לו מראה חייכני ושמח. העיניים שלו יכולות להיות עצומות באופן חלקי, הגוף רפוי והזנב מכשכש קדימה ואחורה או בצורה מעגלית ואיטית. אין ספק שעשיתם משהו חיובי!
2. "אני מתרגש!"
קשה לפספס כלב שנרגש לראות אתכם. כלב שמתרגש במיוחד יהיה קופצני ואנרגטי. נביחות של כלב כזה יהיו קצרות ובטון גבוה, כדרך להגיד "שלום!" או "אני שמח לראות אותך!" ואם הוא ממש מתרגש אפילו תקבלו "נשיקות", כלומר ליקוקים.
3. "משהו מפחיד אותי"
כאשר כלב רועד, נמנע מליצור קשר עין או נשען לאחור, מדובר בסימנים בולטים לכך שמשהו מפחיד אותו. זנב של כלבים מפוחדים יהיה תחוב בין הרגליים האחוריות, היציבה שלהם שפופה והאוזניים משוכות לאחור. אם מדובר במצב שהם מפרשים כסכנה פתאומית, חלק מהכלבים עשויים לקפוא על מקומם או ממש לשכב על הגב עם רגליים למעלה. בשלב הבא, אם הסכנה איננה חולפת, כלב פחדן עשוי להתחיל לפזר אותות תוקפנות.
כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך:
4. "תזהרו, אני מפחיד מאוד!"
תוקפנות משמשת את הכלב להגן על עצמו ועל רכושו מפני איומים. זו דרכם של כלבים להודיע שהם יגנו על גופם ועל מה ששייך להם. האוזניים והזנב של כלב כזה יהיו זקופות, העיניים ממוקדות, החוטם מקומט, השפתיים מתוחות וכמה שיניים עשויות לבצבץ מבעדן.
כלבים עשויים ללוות את המחוות הללו בנהמות וגרגורי אזהרה כלפי הצד השני. נהמה בטון נמוך אופייניות יותר לכלבים תקיפים ובטוחים בעצמם. נהמות גבוהות מתאימות למצבים בהם הכלב חושש ופוחד. נהמה היא אות אזהרה, כך שיש כלבים שישתמשו בה רק כדי להביע איום מבלי להגיע למצב של נשיכה או תקיפה פיזית. חלק מהכלבים עשויים לנהום גם בשעה שהם מרוכזים במשחק, כמו למשל משיכת חבל. במצב כזה, הכלב נוהם רק כדרך להביע את הסיפוק שלו ואת הרצון לזכות בשלל.
5. "אני לחוץ מאוד" או "אני במצב של חרדה"
כלב רועד שמלקק את אפו ללא הפסקה, מצוי כנראה בלחץ. נביחות שמאפיינות לחץ או חרדה יהיו בדרך כלל ממושכות. אירועים כמו הישארות לבד בבית או מחוץ לחנות, מעבר למקום לא מוכר או איבוד הבעלים, עלולים להוביל להתנהגות כזו. כלבים לחוצים יכולים להסתובב הלוך ושוב בחוסר סבלנות, לפהק אפילו אם הם אינם עייפים או להתנשף.
גם חרדת נטישה אצל כלבים יכולה להתבטא בסימנים מסוג זה. אם כלב שסובל מהתקף חרדה נמצא באותו הזמן בבית, הוא עלול גם לגרד את הדלת, להשחית את הרהיטים ולגרום נזק לרכוש.
6. "אני כאן! איפה אתה?"
לכולנו יצא לשמוע יללות הדומות ליללות זאב מפי כלבים שנותרו לבד בבית. זוהי דרכם לבקש תשומת או לחפש את הבעלים שלהם. במקרים רבים כלבים יתחילו ליילל גם כאשר ישמעו כלב אחר ברחוב מיילל, או אפילו כשישמעו קול שמזכיר להם יללה. מקרים כאלה הופכים לא פעם ל"שיחות ועידה" מכל קצוות הרחוב.
אם הכלב שלכם מיילל כאשר הוא נותר לבד, ייתכן שהוא סובל משעמום, בדידות או געגועים. הקפידו להשאיר לו מספיק צעצועים שיאתגרו אותו, לצד טלוויזיה או רדיו דלוק. אם הכלב אינו מסורס, ייתכן שמדובר בתגובה לכלבה בתהליך ייחום שעוברת ברחוב. במקרה בו אתם מקבלים תלונות על התנהגותו למרות שהכל נראה כשורה, פנו למאלף או ליועץ להתנהגות כלבים.
7. "אני עצוב" או "כואב לי"
יבבה, קול שמזכיר כלב בוכה, זו דרכם של כלבים להביע חשש או תגובה לכאב. כלבים שמפחדים מווטרינר, כלבים חולים או כאלה שסובלים מפגיעה למשל, עשויים להגיב ביבבות חלושות.
גורים חדשים שמצטרפים למשפחה או כאלה שהופרדו מביתם הקודם במפתיע, עלולים לייבב מפעם לפעם כדרך להביע קושי מול המצב החדש. במקרה כזה מדובר בתהליך טבעי, שעם אהבה וסבלנות יחלוף במהרה.
חשוב להבדיל בין יבבות כתגובה למצב מסוים, לבין מצב של כלב בדיכאון. דיכאון אצל כלבים עשוי להופיע בדיוק כמו אצל בני אדם, לכן חשוב לשים לב לסימנים נוספים שמלווים אותו כמו שינויים בהרגלי האכילה או בסדר היום, אדישות כלפי פעולות שהכלב אהב לעסוק בהן בעבר ועוד. בכל מקרה של ספק יש לפנות לווטרינר.
למה הכלב מיילל או נובח בלי סיבה?
חשוב לזכור שכלבים שמים לב כיצד אנו מגיבים אליהם, ולומדים ליישם שוב ושוב צורות התנהגות שהם סיווגו כ"מוצלחות". אם הכלב מקבל את החטיפים והממתקים שהוא מעוניין בהם, זוכה לעלות על הריהוט או מקבל תשומת לב בכל פעם שהוא מיילל, הוא ילמד להמשיך באותה הדרך. זכרו להעניק לכלב חיזוקים חיוביים כאשר הוא שקט ורגוע, כדי לא להגיע למצב בו הוא זוכה לתשומת לבכם בעיקר כאשר הוא קולני יתר על המידה.