פסיכולוגיה לכלבים: טיפול בחרדה ודיכאון

גם כלבים עלולים לסבול מחרדות ודיכאון. למה זה קורה ואיך מטפלים בתופעות?

חרדה ודיכאון הן שתיים מהתופעות השכיחות ביותר בקרב בני אדם בעולם המערבי, אבל מתברר שגם ההולכים על ארבע סובלים מהן. כלבים הם בעלי חיים רגישים וחברתיים, וככאלה הם מגיבים ומפנימים את המתרחש סביבם. בימים אלה של אזעקות, יירוטים וחרדה כללית אותה חווים בני המשפחה, ייתכן שגם כלבכם יפגיi סימני חרדה ואף דכאון.
בסעיפים הבאים תכירו על קצה המזלג את הפסיכולוגיה של הכלב וכיצד לזהות ולאבחן חרדה ודיכאון בכלבים, ואיך לגרום להם להרגיש טוב יותר. 

חרדה בקרב כלבים

אחת מהחרדות המוכרות ביותר בקרב כלבים היא חרדה מרעש. מקור העניין בעובדה די מדהימה שרבים לא מכירים: כלבים בריאים שומעים בעוצמה חזקה פי שלוש ויותר מאדם ממוצע. המשמעות היא שכלבכם חווה כל רעש בעוצמה הרבה יותר דרמטית מהאופן בו אתם חווים אותו. תוסיפו לכך את היכולת של כלבים לקלוט צלילים גבוהים שאנחנו כלל לא שומעים – ותוכלו להבין שאינכם מגדלים כלב פחדן אלא הוא רגיש במיוחד לצלילים ורעשים המתרחשים סביבו, גם כאלה שלא נראים לעין. 

בתקופת הנוכחית של אזעקות ויירוטים, בתקופת החורף בזמן סופות רעמים, ביום העצמאות כשיש זיקוקים בחוץ, או כאשר אוטובוסים ומכוניות מרעישים בפתאומיות – כל אלה עלולים להשפיע על כלבכם ברמות שונות עד כדי התקף חרדה קשה. 

פסיכולוגיה לכלבים: סימני חרדה אצל כלבים 

  • כשכלב לוקה בהתקף חרדה, קל לזהות את הסימנים לכך: הוא רועד בכל גופו, מרייר, הדופק שלו מואץ, אישוניו מורחבים, הוא מלקק עצמו בחוזקה בכפות הרגליים ולעיתים אף מתחיל לייבב. כלב במצב זה ינסה לתפוס מחסה מתחת לספה או לשולחן ולעיתים יקפוץ עליכם במטרה לקבל הגנה ותמיכה. 
  • במקרים קיצוניים הוא אף עלול לאבד שליטה על צרכיו, להפוך לתוקפן, להתרוצץ בפראות, לנבוח וליילל ללא הפסקה. 
  • ידוע על מקרים בהם כלבים ניסו לברוח מהבית, גם במחיר של שבירת חלונות, תריסים ודלתות. כלב שמצליח, עלול לרוץ רחוק בניסיון להימלט מהגורם המבהיל. פעמים רבות הבריחה הזו מביאה לכך שהוא הולך לאיבוד או חלילה ניפגע מרכב חולף.

אז מה הסיבה לחרדת רעש? נהוג להניח כי חלק מהבעיה נובע מגורמים תורשתיים (גזעי כלבים מסוימים חשופים יותר לחרדות מאחרים) וחלק אחר מטראומת עבר שחווה הכלב. לעיתים אפילו חוויה ראשונית לא טובה בעת רעשי רעמים שעוררו פחד טבעי, יכולה להתפתח לחרדה בעתיד. 

במקרים אחרים, למשל בתקופות של אירועים ביטחוניים, גם תגובה חרדתית או בהלה שלנו, עלולות לייצר חרדה והרגשת חוסר ביטחון אצל הכלבים. 

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך:

טיפול בחרדות אצל כלבים

יש מספר דרכים לנסות ולעזור לכלב שנבהל מרעשים. דבר ראשון להכין לו מקום מקלט - בימים אלו של אזעקות ויירוטים, מקום שקט ורגוע ככל האפשר, שאליו הכלב יכול להגיע בקלות, מומלץ בתוך חדר פנימי ואטום כמו ממד או חדר אמבטיה, ולשים בחדר הזה את הספה או השמיכה שלו או אפילו כלוב טיסה שאליו הוא יכול להיכנס. הרגלת הכלב לממד בתור המקום הבטוח שלו בעת רעש, יסייע לכם להכניס אותו לחדר במקרה חירום, יגרום לכלב לחוש רגוע יותר בממ"ד ויסייעו לכם לשהייה נעימה יותר ורגועה באופן יחסי עם הכלב בחדר זה. אפשר גם לשים קצת חטיפים וצעצועים שהוא אוהב באזור הבטוח שהכנתם. כדאי כמובן לסגור את הדלתות והחלונות כדי למנוע כניסת הרעש. במקביל, כדאי להשמיע רעשי רקע לאחר הכניסה לאזור הבטוח - לפתוח טלוויזיה או רדיו כדי שקצת ימסכו את קולות הרעש החיצוני. ולנסות גם הסחות דעת - כמו ניסיון לשחק איתו בצעצוע אהוב או לתת לו עצמות לעיסה שיתרכז בהן. כלבים שנרגעים בעת ליטוף - כדאי ללטף ולהרגיע, כלב שלא מגיב לליטוף - להניח לו. חשוב מאד שלא לנזוף בכלב בגלל ההתנהגות המפוחדת או אם עשה צרכים מרוב פחד - אין לו יכולת לשלוט על התגובה הזו ואסור להחמיר את המצב.

קיימות גם תרופות המסייעות ותורמות מאוד להפחתת תגובות חרדה קשות. ניתן לתת אותן באופן נקודתי בעת חשיפה למקור הרעש, או למשך תקופה. ישנם כמה סוגים של טיפול רפואי בחרדת רעש, כמו למשל תרופות טבעיות הכוללות תרופות הרגעה על בסיס צמחי. התרופות ניתנות באמצעות תוסף מזון בנוזל או בטבליות. 

תרופות כימיות אנטי חרדיות יכולות גם הן לסייע להפחתת תגובה חרדתית. אלו תרופות מקבילות לאלו שנוטלים בני האדם להרגעת חרדות: הן משחררות סרוטונין ומייצבות את מצב רוחו של הכלב. ישנן שלוש קבוצות של תרופות פסיכיאטריות לכלבים: תרופות הרגעה לטווח המיידי; תרופות לתקופות של כמה שבועות עד שלושה חודשים; ותרופות שהשפעתן מורגשת רק כמה שבועות לאחר שהכלב החל ליטול אותן. מדובר בתרופות שמיועדות לכלבים עם הפרעות חרדה עמוקות וקשות יותר. חובה להתייעץ עם הווטרינר על מנת להתאים את הטיפול הטוב והבטוח ביותר לכלב. 

צפו בסרטון:

דיכאון בקרב כלבים

כלבים, כמו בני אדם, יכולים להיות עצובים מפעם לפעם, אבל ישנם מקרים בהם כלב עלול לסבול מדיכאון ממשי. לדיכאון אצל כלבים יכולות להיות סיבות שונות: דיכאון יכול להיות קשור לאובדן קבוע של קרוב משפחה; לעזיבת הבית על ידי ילדים שהתבגרו או לבן משפחה חדש, תינוק, אשר מקבל את מלוא תשומת הלב ולעיתים קרובות הכלב כלל לא מורשה להתקרב אליו. 

במקרים אחרים, כלבים עלולים לסבול מדיכאון שקשור לבעיות רפואיות. כאב, מוגבלות או ירידה בתפקוד הראייה למשל, יכולים להוביל לדיכאון במידה והם מונעים מהכלב לבצע את הפעילויות שהיה רגיל להן בעבר.  

זיהוי דיכאון בקרב בכלבים

מאחר שדיכאון עשוי להתפתח לאורך זמן ולא מדובר בתגובה מיידית להתרחשות מסוימת כמו במקרה של חרדה מרעש, קשה יותר לזהות ולאבחן אותו. שילוב בין הסימנים הבאים יכול לרמוז על דיכאון, אך קיימות מאחוריהם גם סיבות נוספות. לפיכך, במקרה של שינוי התנהגותי אצל הכלב, חשוב לפנות לווטרינר לקבלת אבחון כדי לא לפספס בעיה רפואית. אלה כמה מהסימנים האופייניים העיקריים:  

  • אובדן עניין בפעילויות שהכלב נהנה מהן בעבר, כמו משחק או טיולים.  
  • הכלב נעשה פחות פעיל, מאבד משמחת החיים ומגלה אדישות. 
  • הרגלי האכילה והשינה שלו משתנים. 

טיפול בדיכאון אצל כלבים במסגרת מחקרים חדשים בתחום הפסיכולוגיה לכלבים

בשנים האחרונות חלה התפתחות בחקר הפסיכולוגיה לכלבים, ובדרכי הטיפול במסגרתה. פותחו שיטות טיפול הנעות בין פרקטיקות התנהגותיות להרגעת הכלב, ועד לטיפול תרופתי בהמלצה וטרינרית בלבד. אם הכלב אובחן כסובל מדיכאון בעקבות שינוי מסוים בחייו, חשוב להעסיק אותו, לעשות יותר מהדברים שהוא אוהב ולתגמל אותו כאשר הוא מראה סימנים של התלהבות או עליצות. עם זאת, חשוב לא לתגמל כלבים אם הם מבצעים פעילות שלילית, כדי שלא יאמצו אותה לטווח הארוך.  

במקרה שהכלב מדוכא בגלל אובדן חבר, כדאי לקחת בחשבון אימוץ חיית מחמד חדשה. עם זאת, חשוב להתייעץ עם מומחה להתנהגות בעלי חיים או עם מאלף, כדי לא להגיע למצב של שינוי חד מדי שעלול להזיק למצב הרוח של הכלב.