חזרה לשגרה: ביסוס שגרת היום עם הכלב
חיות מחמד, בדיוק כמונו, זקוקות לשגרת יום קבועה בכל הנוגע לארוחות, לטיולים ולבילוי מחוץ לבית. כל שיבוש או שינוי בסדר היום עשוי להשפיע על התנהגותם, ולכן חשוב להיערך בהתאם ולעשות זאת בצורה נכונה בתקופות בהן הכלב/ה התרגלו לבלות בחברתנו לאורך היום, בין אם מדובר בחופש, בחג או בכל סיבה שמובילה לשיבוש בלוח הזמנים, מומלץ להרגיל את הכלב/ה לסדר יום חדש.
אילו כלבים עשויים להתקשות להתרגל אל שגרה חדשה?
אחת מההשלכות העיקריות של חזרה לשגרה לאחר כל אירוע משבש שגרה אחר, היא הצורך לעזוב את הכלב/ה שלנו לבד לשעות ארוכות עקב יציאה לעבודה. "מרבית חיות המחמד יסתגלו במהרה למצב החדש, אולם שתי אוכלוסיות יכולות להיתקל בקשיים" מציינת הווטרינרית ד"ר עינת יס. "מדובר בדרך כלל בכלבים שחוו או הפגינו התנהגויות הקשורות לחרדת נטישה בעבר, ובגורים או בכלבים בוגרים אשר אומצו לאחרונה ולא חוו עדיין שהות ארוכה לבדם בביתם החדש".
טיפים לביסוס שגרת יום לכלב
עם זאת, אם צירפתם חבר חדש למשפחה או שאתם פשוט חוששים מהשפעות החזרה לשגרה על חבריכם הוותיקים, אל דאגה. לפי ד"ר יס היערכות נכונה יכולה לעזור במניעת התפתחות חרדת נטישה, ולסייע בתהליכי חזרה לשגרה לאחר כל אירוע ששיבש את לוח הזמנים הקבוע. אלה כמה מהצעדים שתוכלו לנקוט בהם גם בבית שלכם:
1. אימצתם גור חדש?
צירוף גור כלבים למשפחה הוא אירוע משמח, שמכניס המון שמחה, שובבות והנאה לכל בית. כדי לאפשר לגור להתאקלם בשמחה, מומלץ להשתמש בגדר גורים, כדי לתחם את אזור השהייה שלו בזמן היעדרותכם. מומלץ להרגיל את הגור לשהות באזור התחום באמצעות חטיפים, ולהעלות את משך השהייה שלו בו בהדרגתיות. גדר גורים לא רק תעזור במניעת הרס בבית, אלא גם תקנה לגור תחושת ביטחון.
בתוך גדר הגורים מומלץ להציב מיטה, כלי אוכל ומים וצעצועים, ופזרו עיתונים או פדים ייעודיים לצורך הגדרת אזור מתן הצרכים שלו. הרחיקו את הפדים מכלי המים והמזון, על מנת להעניק לגור אזור אכילה ותנומה נקי ונעים. בחרו במיטות וצעצועים שאינם ניתנים ללעיסה ופירוק, על מנת להימנע מפגיעה עצמית או חסימת מערכת העיכול.
2. הרגילו את הכלב/ה להישאר לבד באופן הדרגתי – חשוב להרגיל כלבים לכך שישנם מצבים בהם אתם יוצאים החוצה בלעדיהם. התחילו לצאת מהבית פעם או פעמיים ביום, לפרקי זמן קצרים. בשלב הבא, הגדילו בהדרגתיות את פרק הזמן שחיית המחמד נשארת לבד.
3. ספקו עבורם גירויים ותעסוקה – כדי למנוע שעמום והרס חפצים בבית כתוצאה ממנו, השאירו מגוון צעצועים שיעסיקו את הכלב בזמן שאינכם בבית. תוכלו להשתמש בעצם לעיסה גדולה או בצעצועי קונג שחבוי בהם חטיף או כופתיות מזון ונחוץ מאמץ על מנת לשחררם.
4. נסו לשלב טיול ארוך בסדר היום החדש – טיולים רגליים מועילים גם לבריאות הכלבים וגם לבריאות בעליו. נסו לשלב טיול ארוך יחד עם הכלבים בבוקר, טרם היציאה לעבודה. במידת האפשר, נסו לצאת מהעבודה במהלך היום בכדי לטייל עם כלבכם. בימים בהם אין לכם אפשרות לעשות זאת, מומלץ לשכור את שירותיו של דוג סיטר שיגיע באמצע היום כדי להוציא את הכלב לטיול.
5. צרו שגרה גם בתפריט הכלב/ה – אם הנוכחות שלכם בבית שיבשה מעט את זמני ההאכלה של הכלבים, החזרה לשגרה היא הזדמנות מצוינת לספק עבורו מזון בטווחי זמן קבועים. האכלה במועד קבוע מסייעת לספיגת המזון בצורה טובה, שומרת על בריאותו ותורמת גם להסדרת זמני הצרכים, מה שחשוב במיוחד אם הכלב נשאר לבד בבית שעות ארוכות. תוכלו לתת לכלב /האת הארוחה הראשונה בבוקר, טרם היציאה לעבודה, ואת השנייה בערב עם שובכם הביתה. סדרות המזון היבש של פורינה לכלבים מחולקות בהתאם לגיל הכלב ולמצבו הבריאותי, מה שמאפשר לכם להיות בטוחים שהוא זוכה מדי יום לתזונה איכותית ומבוקרת. אם התרגלתם לפנק אותו ב"תוספות", זה גם הזמן לעבור לפינוקים בריאים כמו חטיפים ייעודיים לכלבים או עצמות לעיסה ששומרות על בריאות השיניים.
מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית?
חזרה לשגרה כרוכה באתגרים עבורנו וגם עבור חברינו ההולכים על ארבע. למרות שברוב המקרים נחוצה רק התאקלמות קצרה, עבור חלק מהכלבים המצב החדש עשוי להפוך לאתגר. במקרים בהם גור או כלב בוגר מפגין סימני חרדת נטישה כמו יללות או נביחות בלתי פוסקות בזמן היעדרותכם, הרס של חפצים (בדגש לכאלה שנושאים את הריח שלכם), שריטת דלתות הבית וניסיונות בריחה – מומלץ לבקש עזרה ממומחי התנהגות או ממאלף בכדי למנוע התקבעות של ההתנהגות.
שתהיה לכולנו חזרה קלה ונעימה לשגרה